Yhdistyksemme historia kulkee veneilytoiminnasta autourheiluun, joka on nykyään päätoimialueena ja toimintamme keskiössä. Sivulta voit lukea tarkemman kuvauksen yhdistyksen historian kulusta ja millaisia käänteitä jatkuvasti kehittyvän yhdistyksemme menneisyyteen liittyy.

Seuran historian alkuvaiheet

Seuran toiminta alkoi veneilyn parissa vuonna 1950. Perustavassa kokouksessa 5.4.1950 kokouspöydän ääressä oli 17 henkilöä: Rieno Aremaa, Kalle Lindström, Valto Kavilo, Ensio Jaanu, Pentti Aronen, Olavi Immonen, K.J. Mäkinen, Vilho Pukkila, Esko Meriluoto, Pekka Jakonen, Viljo Kuusisto, Ilmari Kare, Väinö Räty, Pentti Kanerva, Harry Andersen, Kyösti Mannonen ja H.Nyman.

Kokouksessa valittiin ensimmäinen johtokunta ja seuran varsinaiset jäsenet sekä puheenjohtaja. Johtokunnan varsinaisiksi jäseniksi päätettiin Karsten, Aremaa, Pukkila, Ahlava, Mäkinen, Immonen sekä Nuorjoki ja puheenjohtajaksi ryhtyi J.O.Karsten. Varajäseniksi hallitukseen ryhtyivät Jaanu, Lindström, Kavilo sekä Nyman. Säterin moottorikerho rekisteröitiin vajaa vuosi myöhemmin helmikuun 24.päivä 1951 ja kolme vuotta myöhemmin, vuonna 1954, kerho liittyi Suomen moottoriveneliiton jäseneksi.

Veneilystä autourheiluun

Säterin moottorikerho perustettiin alun perin paikkakunnan veneilyharrastuksen ja Säterin tehtaan virkistystoiminnan edistämiseksi. Alkuun järjestettiin veneiden nopeuskisoja, laituri- ja vajapaikkoja rakennettiin Ulvajanlahden rantaan. Veneen moottoreita rakennettiin myös.

Toiminta keskittyi veneilyyn ja vuodesta 1956 lähtien kerho järjesti veneiden suunnistus- ja tarkkuusajoja (ST-ajoja). Myös monenlaiset huvitilaisuudet ja vireä talkootoiminta kuuluivat osana toimintaan. Yhteistyötä muiden paikallisten moottoritoimijoiden sekä Suomen Moottoriveneliiton kanssa tehtiin innokkaasti.

Vuosikymmen vaihtui seuraavaan ja 60-luvun puolivälin tienoilla venevajat ja laiturit olivat edustavassa kunnossa ja valmiit. Päätettiin laajentaa toimintaa autoiluun ja 16.4.1964 seuraan perustettiin autojaosto. Toiminnan painopiste alkoi pian siirtyä autourheiluun ja liikkeelle lähdettiin liikennekilpailu Suomi-Ajo tapahtumasta. Yhdistys liittyi valtakunnalisiin autoalan liittoihin, Autoliitto ja Urheiluautoilijoiden liitto, 1970-luvun puoliväliin mennessä.

Historia Valkeakoski Motorsport Finland - Venevajat historia
Valkeakoski Motorsport Finland - historiaa ja autourheilua

Autourheilutapahtumia

Varsinaiset ensimmäiset Säterin Moottorikerhon järjestämät autokilpailut kantoivat nimeä Säterin Kihara, joka ajettiin ensimmäisen kerran 16.12.1977 ja autokilpailu uusittiin vuoteen 1984 saakka). Kyseessä oli aina joulukuussa ajettava suunnistus- ja tarkkuusajo. ST-ajoista moottorikerho jatkoi jokamiesluokan kisajärjestäjäksi ja järjestettiin Säterin rantakisoja ja jäärata-ajoja.

Vuonna 1978 Säterin Moottorikerho järjesti ensimmäistä kertaa Jyväskylän Suurajoerikoiskokeen ja ”Jyskälän” ek-järjestelyistä tulikin Säterin Moottorikerhon tavaramerkki moneksi vuodeksi. Parhaimpina vuosina Säterin Moottorikerho järjesti jopa kaksi suurajopätkää. Suurena ansiona voidaan pitää kaupunkierikoiskokeen ja tauon saaminen Valkeakoskelle vuosina 1986-1989.

Yhteistoiminta Hotelli Waltikan kanssa alkoi 1990 ja seura sai toimistotilan hotellin tiloista. Ensimmäinen Waltikka-ralli niminen kilpailu järjestettiin 17.3.1990 ja myöhemmin tapahtuma sai SM-arvon vuosina 1994, -96, -98, -99, 2000, -01 ja -05. Parittominan vuosina järjestettiin Waltikka-rallisprint. Valkeakoski Motorsportin tähtihetkiä elettiin vuosina 1994 ja 1996, kun Waltikka-ralli palkittiin parhaana SM-rallina Suomessa.

Kartingia ja hankintoja

Seuran karting-toimikunnan perustava kokous 3.11.1983 ja yhdistys hankki oman kartingradan Kurisjärveltä vuonna 2005. Kartingtoiminta jatkui aina vuoteen 2016 asti. Vuonna 1983 hankittiin vanha pesutuparakennus vuokrasopimuksella Kemira Oy Säteriltä autojen huoltotilaksi. Nykyään tila tunnetaan nimellä Varikko.

Valkeakoski Motorsport Finland Ry

Seuran nimi päätettiin muuttaa vuoden 1996 kevätkokouksessa ja se julkaistiin ensimmäisen kerran Valkeakosken sanomissa 7.11.1996. Uudeksi nimeksi tuli nykyäänkin tunnettu Valkeakoski Motorsport Finland Ry.

Liity jäseneksi

Liity yhdistyksemme jäseneksi jatkamaan ylevää historiaamme autourheilun harrastuksen  parissa

Valkeakoski Motorsport Finland autourheilua - lähetä viesti